Fényszennyezés???
2009-07-02 18:15:00

Sajnos sokan már egyáltalán nem ismerik azt a nagyszerű érzést, amikor szinte tapintható félgömbként borul ránk a csillagokkal teleszórt égbolt, pedig itt a jó idő, éjszaka a hőmérséklet is alkalmas arra, hogy csodálhassuk az égboltot.

De miért nem tehetjük már ezt meg?
Az oka a fényszennyezés. Az emberek nagy része városokban lakik, ahol a levegőben levő kosz és a kimagasodó épületek miatt nem lehet részünk e nagyszerű élményben.
A fényszennyezés számos állatfaj bioritmusát és tájékozódását is zavarja. Megfigyelték például, hogy a mozgásérzékelős lámpák bekapcsolása elindíthatja a madárdalt, egy éjszaka folyamán akár többször is, így a pihenésében megzavart állat veszélyesen legyengülhet. A rosszul beállított erős fények elvakíthatják az autósokat, sőt hatással vannak az emberi hormontermelésre is.

A Nemzetközi Csillagászati Unió egyik állásfoglalása, hogy a csillagos ég az egész emberiség öröksége, amit ezért érintetlenül meg kell őrizni, a csillagos ég kapjon legalább annyi védelmet, mint amennyit a világörökség részét képező helyek kapták a Földön. A fényszennyezés elleni fellépéssel a gazdaság érdeke teljesen egybeesik a tudományéval. Egyszerű szabály, hogy a fényt a megvilágítandó tárgy felé kell irányítani, amivel nemcsak energiát lehet megtakarítani, hanem az égbolt eredeti látványa is megőrizhető. Csupán ennek a fizikai szabálynak az alkalmazását kell elérni.

Az elmúlt két-három évtized leforgása alatt nagyon sokat romlott az égbolt állapota. Egyes vizsgálatok szerint sok országban közel tízszeresére növekedett az égbolt háttérfényessége, s így a szabad szemmel látható csillagok száma drasztikusan lecsökkent. A gond az, hogy az égbolt felé irányuló fény nem hagyja el teljes egészében a légkört, annak egy jelentős része visszaszóródik a levegőben lévő páráról, porról, ezzel megnövelve az éjszakai égbolt háttérfényességét.

A járművezetőket is zavarhatja a közvetlenül a szembe kerülő erős fény. Önmagában is egy nehezen megvalósítható probléma, hogy a közlekedést esetleg akadályozó tárgyak jól megvilágítottak legyenek, és a forgalom biztonságához szükséges fény meglegyen, miközben önmagukban nem jelentkeznek zavaró tényezőként. De a helyzet javítható. Bár a fényszennyezésben a hagyományos kültéri világítás rosszul tervezett lámpatestei és fényreklámok játsszák a főszerepet, a saját házunk táján mi is tehetünk valamit.
Ha családi házban lakunk, próbáljunk környezetbarát, megfelelően árnyékolt lámpatesteket vásárolni, amelyek nem engedik felfelé a fényt. Az udvart vagy a kertet ne világítsuk ki éjjel-nappal, aminek köszönhetően áramot is megtakaríthatunk. Ennek egyik lehetséges megoldása a mozgás- vagy hőérzékelőkkel ellátott berendezések felszerelése. Ez esetben azonban érdemes arra figyelni, hogy a fényvető valóban oda világítson, ahol szükség van a fényre. Jó lenne, ha ezeket az apró megoldásokat egyre többen alkalmaznánk, hogy újra láthassunk csodálatos égboltunk ragyogását.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak