Fekete folt a tengereken
2009-07-19 18:05:00

Fekete folt úszik a tengeren. Nyomában elpusztult sósvízi állatok, madarak. Mi ez? Igen, ez a jelenség ismét az ember műve… ez az olajszennyezés, mely nagy problémát jelent, mert hihetetlen károkat képes okozni a tengereken, minden formában. A szennyezés lezárja a víz felszínét, és veszélyezteti az élővilágot.

Az okok

Az olajszennyeződésnek rengeteg oka van. Egyik ilyen ok a tartályok tisztítása a tengereken, amelyet a törvények is tiltanak. Hiába vannak tudatában a következményekkel, a tankhajók az olajtartályokat a tengereken tisztítják, és a szennyezett vizet beleeresztik a vízbe.
A hajóközlekedés következtében létrejövő olajszennyeződéseknek, csupán kb. 30 százaléka adódik véletlen balesetekből, a megmaradt 70 százalék, sajnos szándékosan és törvényellenesen történik.

Nagy gondot okoznak az ellenőrzés nélküli olajkitörések is. Az olajfúrások során hatalmas mennyiségű olaj szabadul ki a fúrólyuknál, melyet nagyon nehéz korlátok közé szorítani.

A szennyezés okai közé tartoznak még a tankhajók balesetei is. A megrázó olajszennyeződéseket kétségtelenül ezek a katasztrófák eredményezik. Az ilyen esetek kártalanítási munkálatai több millióba is kerülhetnek, mert a vízbe kerülő olaj gyorsan szétterül, és egy vékony, filmszerű réteg keletkezik a felszínen. Ez gátolja a légzést, elzárja fényt, és az rátapad élőlényekre.

Nem csupán a tengerben élő állatok, de a madarak is veszélybe kerülhetnek, mivel ha a leszállnak a vízre, az olaj rájuk tapad, és nem tudnak kiszabadulni, ezáltal odavesznek. Sajnos általában azok a madarak is elpusztulnak, amelyek csak kicsit lettek olajosok, mivel ők megpróbálják magukat megtisztítani a szennyeződéstől, de így még jobban megmérgezik saját magukat.

Még nincs megoldás
Az olaj tökéletes eltüntetése még mindig megoldásra vár. A tengerek tisztítása nagyban függ az időjárási viszonyoktól és a víz hőmérsékletétől egyaránt. A háborgó tenger segíthet, de akár hátráltathatja is a tisztítást, mivel ilyenkor felhabosítja az olaj-víz réteget. Nyugodt tenger esetén kisebb hajók által vontatott úszó gátakkal terelik össze az olajfoltokat, majd szivattyúval eltávolítják a víz felszínéről. A maradék olajat pedig repülőgépekről permetezve apró cseppekre bontják. Ezek az eljárások azonban sajnos nem tudják tökéletesen megszüntetni az olajszennyezést.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak