Fehér éjszakák Európa-szerte
2009-06-23 17:58:00

A nyári, júniusi napfordulókat követő, illetve azt megelőző hetekben az éjszakai égbolt fényessége sokak figyelmét felkeltheti, akik a magasabb szélességi fokoknál élnek. Ebben az időszakban a napfelkelték igen korai, a napnyugták pedig igen késői órákra esnek, azonban ez idő alatt még éjszaka sem teljes a sötétség; ezeket a világos estéket nevezzük fehér éjszakáknak.

Egyes helyeken, mint például az oroszországi Szentpétervárott a fehér éjszakák egyet jelentenek az ünnepléssel. A fehér éjszaka az Oroszországban fekvő Szentpétervár egyik turisztikai vonzerejévé vált, a fogalom szinte összeforrt a város nevével.

Ezen a területen, a 60. északi szélességi fok magasságában a Nap csak este tíz óra után nyugszik le, és ennek okán az alkony is sokkal tovább tart. A Fehér éjszakák fesztiválja híres igazán látványos tűzijátékairól és az iskolaév végét ünneplő, hatalmas rendezvényekről.

Oroszország mellett Finnországban is nagy sikerrel tartják meg évről évre a lassan hazánkba is betörő „Midnight Sun”, azaz „Fehér Éjszaka” bulikat. Az ország északi részén 73 napon keresztül egyfolytában süt a nap, vagyis egy "nap" hosszú hónapokig tart. A finnek a természetnek ezt a csodáját hívják Fehér Éjszakáknak, és ezt az igen hosszúra nyúló napot használják ki arra, hogy megünnepeljék országok különleges természeti csodáját.

A Fehér Éjszakák a finn kultúrának olyan fontos részét képezi, hogy nemcsak a Finlandia vodka palackján emlékeznek meg róla, de szerte az országban mindenütt megünneplik az emberek. Finnországban rengeteg kisebb-nagyobb tó található, melyeknél az emberek összegyűlnek, máglyát gyújtanak, és kis tutajokon elúsztatják őket. A hagyomány szerint ugyanis így lehet elűzni a rossz szellemeket. Ilyenkor tulajdonképpen az életet, Finnországot és a természetet ünnepelik. A legnagyobb nemzetközi Fehér Éjszakák fesztivált a Finlandia rendezi meg évről-évre Lappföldön, nagy turistacsapatokat mozgatva meg általa.

Ez a természeti látványosság Földünk északi és déli féltekén is egyaránt megfigyelhető a 60. szélességi fok felett élők számára. Gyakorlatilag éjszakai alkonynak is nevezhető. Az északi vidékeken a nyári napforduló körüli hetekben a Nap sehol sem süllyed 6°-nál mélyebben a látóhatár alá, és éppen ezért a nappali világosság nem oszlik el egészen. A Föld déli féltekén, az Antarktisz táján, december 22-e körül fehérlenek fel az esték ily’ módon.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak