Fájó ízületek
2009-05-20 14:31:00

Hippokratész óta tudjuk, hogy általában a betegségek, és az időjárás változásai kapcsolatba hozhatóak egymással. Természetesen ez nem egyértelmű összefüggés, és azóta is sok vita tárgya, mennyire lehet az időjárást hibáztatni bizonyos betegségek kialakulásában, fokozódásában.
Az időjárás változásaira érzékeny betegségeknek látszanak az alábbiak: reumatoid artritisz; oszteoartritisz; derékfájdalom, köszvény, izomfájdalmak, ilyenek például a végtagi fájdalmak, sebfájdalom, fejfájás, arcidegzsába, kedélyállapot-zavarokat kísérő fájdalmak.
Érdekes módon az időjárás változás és a fájdalmas állapotok fennállása közötti kapcsolatot leginkább az artritiszben tanulmányozták. Az ízületek közül leginkább érintettek a térd, a váll, a csípő, és a kéz, valamint a láb ujjai.


Tudományos vizsgálatok

Nehéz azt kideríteni, hogy valódi összefüggésekről van-e szó, mivel számos tényező befolyásolhatja. Ezek:
* Eleve igen sokféle típusa lehet az artritiszeknek.
* A vizsgálatok sokkal inkább a betegek által panaszolt fájdalmakat vették számításba, mint az objektív teszteket, például a vérképet, vagy az orvos által végzett fizikális és egyéb vizsgálatokat. Vagyis inkább szubjektívnek tűnik.
* Az időjárás paraméterei tekintetében is sokféleség uralkodik: hőmérséklet, légnyomás, eső, páratartalom, viharzónák, várható napsütés, a levegő ionizációjának mértéke.

Miért, és mivel ronthatja az időjárás az ízületi gyulladást?


Lássuk, melyek lehetnek a valódi összefüggés alapjai a gyulladásos állapot és az időjárás változásai között!
Hőmérséklet
A hőmérséklet-változások a szövetekre tényleges hatást gyakorolnak. Az inak, izmok, csontok, hegszövetek állománya, „sűrűsége” más és más, a hideg és nedves, nyirkos idő megnyúlást, vagy összehúzódást idézhet elő bennük. A meleg, például egy meleg- illetve forró fürdő mérsékelheti a fájdalmat.
Légnyomás/változások
Növelhetik az ízületi merevséget, és kiválthatnak olyan mozgásformákat, amelyek a már érzékeny ízületekben felerősítik a fájdalmat. A légnyomásváltozás a test nyomásviszonyaira is hat, és átmeneti egyensúlyzavart okoz, érzékenyebbé teszi az idegvégződéseket. Ha a légnyomás esik, a szövetek állapota romlik, a gyulladás fokozódik, és a fájdalom is ezzel egyidejűleg.
Kedélyállapot-zavarok
Az időjárás változásai az arra érzékenyeken rontják a kedélyállapotot, és érzékenyebbé teszik a szervezetet a fájdalomingerekre.

Éghajlati hatások


A világon mindenütt, még a trópusokon is vannak artritiszes betegek. Tehát nem úgy tűnik, hogy a nedvesebb, nyirkosabb éghajlaton lenne több az ízületi gyulladás. Ezzel együtt a „meteoropatának” mondott emberek, betegek mégis úgy érzik, hogy bizonyos éghajlati körülmények között fájdalmaik nőnek, és mindennapos tevékenységeiket is nehezebben tudják elvégezni.
Ennek a másik oldala, hogy a melegebb éghajlat – önmagában – nem fogja javítani az artritiszes beteg állapotát. A szervezet minden éghajlaton előbb-utóbb kialakítja ugyanis belső egyensúlyát, tehát azon nem érdemes gondolkodni, hogy az artritiszes beteg költözzön melegebb éghajlatú országba…
A tudományos bizonyított tapasztalatok, tények még hiányoznak mindehhez. Mindenesetre, ha bármely konkrét összefüggésre is fény derülne az ízületi gyulladások természete és az időjárás változásai, a klíma között, az artritiszes betegek hosszú távú életkilátásaira ez akkor sem lesz döntő befolyással.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak