Erősebbek a villámok
2009-07-03 18:02:00

Régóta tudjuk, hogy az emberiség már alapvető létével is befolyásolta a Föld természetét, azonban rohamos szaporodásunk és terjeszkedésünk nyomán sokan úgy gondolják, hogy végzetes átalakulást indítottunk el anyabolygónkon, ami idővel megbosszulja magát, és annak már mi leszünk az elszenvedői.

Brazília nem csupán focistáiról híres, és nem is Formula-1-es futamairól, hanem az ott pusztító, rengeteg áldozatot követelő, új természeti jelenségről: a brazil villámlásról.
Dél-Amerika keleti részén évente 80-120 ember hal szörnyet, - amely a világon évente ily módon bekövetkező halálesetek 10 százalékának felel meg - az országot érő ötven-hatvan, de van, hogy hetvenmillió villámbecsapódás következményében, ami akár másodpercenként 2-3 elektromos kisülést is jelenthet. Ez nagyjából kétszerese annak, mint ami a nagyjából hasonló területű Egyesült Államokat éri. Brazília világszerte a leginkább „feszültséggel telt” hely, de ez még nem magyarázat mindenre.

Egy 2002-es felmérés szerint a villámok éves szinten mintegy 200 millió dolláros kárt is okoznak a távvezeték- és telefonhálózatban, egyéb társaságoknak, illetve magántulajdonoknak. A gyakori áramkimaradások 70 százalékát is a villámok okozzák. Egy normális, a természet által létrehozott villámlás nem tart tovább körülbelül egyetlen másodpercnél, miközben húszezer és százezer amper közötti töltést ad le környezetének.

A Nemzeti Űrkutatási Intézet beszámolt egy újfajta villámlásról. Az ún. corrente contínua bár nem több mint száz-kétszáz amperes töltéssel rendelkezik, azonban akár fél másodpercig is ostromolhatja lecsapódásának területét, teljes körű pusztítást végezve ezzel. A brazil villám senkit és semmit nem kímél. Míg egy erősebb villámot talán még anélkül is túlélhetne egy megtermett fa, hogy felgyulladna, addig brazil testvére nem csak gyulladást idéz elő benne, hanem egészen a földdel teszi egyenlővé, teljesen szétroncsolva és porrá égetve azt.

Brazil kutatók két éve próbálják megoldani a brazil villám rejtélyét. Megfigyelték, hogy ez az elektromos gázkisülés gyakorta végez ugyanott újabb pusztítás, ahová egyszer már lecsapott. Brazília déli, legnépesebb része érintett leginkább az új égi romboló tombolásában. Egyetlen, egy másodperces brazil villám akár egész telekommunikációs rendszereket és áramhálózatokat is tönkretehet.

2009 elején, a brazíliai nyár derekán vezettek be egy új, háromlépcsős rendszert a villámok kutatására. A másodpercenként mintegy ezer képet rögzítő kamerák és a becsapódásokat feljegyző nemzeti adatbank mellett alacsonyfrekvenciájú elektroszenzorokat is bevetettek a villámok mérésére. Az adatbank segítségével igyekeznek felmérni, hogy melyek azok a helyek, ahová újra és újra becsap a villám. Mérőműszereket helyeznek el országszerte, hogy felmérjék a környező területeken becsapódó villámlások típusait is.

A villámkutatók úgy vélik, hogy az éghajlati változások és a felmelegedés lehet felelős a jelenségért, ez jelenleg azonban nem több egy egyszerű feltételezésnél.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak