Egy ember három életet menthet!
2009-07-25 18:00:00

Nyáron különösen fontos a véradás, hiszen a nagy hőség és dekoncentráció miatt sokkal több a baleset, mint az év más időszakaiban. Az önkéntes véradók ilyenkor nyaralnak, kevesebb alkalommal tudnak vért adni, ezért ilyenkor nagyobb szükség van új véradókra.

Az önkéntesek munkája és felajánlása ma különösen fontos. A Föld lakosságának 84 százaléka számára szükség esetén, nem biztos, hogy jutna megfelelő minőségű és fertőzésmentes vér. A vér élő szövet, ezért a tudomány ma nem tudja semmi mással pótolni, ezért bárkit szívesen látnak a véradók között, ha megfelel a következő feltételeknek:
Minimálisan 50 kg testsúly, betöltött 18. életév,
A regisztrációhoz fényképes igazolvány (személyi igazolvány, jogosítvány, vagy útlevél),
TAJ- kártya és lakcím kártya szükséges,
Két véradás között minimum 56 nap várakozási időnek kell eltelni.

Férfiak évente négyszer, nők háromszor adhatnak vért.
A véradás előtt étkezni kell, sok folyadékot kell fogyasztani!

Egy véradás alkalmával 450 ml-t vesznek le, ezt utána 3 részre bontják, így 3 ember is megkaphatja egyetlen adag vérből a számára megfelelő alkotóelemet. A vérvételt egyszer használatos eszközökkel végzik, így a fertőzés esélye kizárt. A véren szűrővizsgálatokat is végeznek az adott területre jellemző betegségekre.

Hagy oszlassam el a homályt a véradás körül!
A gyógyszerszedés nem feltétlenül kizáró ok, erről az orvos dönt a gyógyszer és a betegség figyelembe vételével. A levett vérmennyiség az egészséges ember számára abszolút nem megterhelő. A véradó állomástól kilépve esetleg kisebb szédülés léphet fel, de néhány perc múlva eláraszt a segítségnyújtásból és a friss vérképződésből fakadó jóérzés, emellett még méregtelenít, és segít a szívproblémák megelőzésében. Bizonyított tény, hogy kevesebb véradó férfi és küzd szívproblémákkal, és ha mégis, az is sokkal kisebb mértékű. Ha alkalmasak vagyunk rá, és kedvet kaptunk nincs más dolgunk csak meg keresni a legközelebbi véradóállomást, vagy a véradó kamion következő megállóhelyét, mindenhol szívesen fogadják a betérőket.

Érdekesség
Június 14-én ünnepeljük a Véradás világnapját, melyet a WHO, a Nemzetközi Vöröskereszt, a Véradók Szervezeteinek Szövetsége és a Nemzetközi Vértranszfúziós Társaság közös kezdeményezésére jelöltek ki.
Ezen a napon született Karl Landsteiner Nobel-díjas orvos, aki a fő vércsoportok felfedezéséért jutalmazták a kitüntetéssel. Lansteiner az RH faktort is az ő kutatásainak köszönhetjük, továbbá a vérátömlesztés kisebb kockázatokkal járó módszerét is ő dolgozta ki. Az ő tevékenységének köszönhetően ma több ezer ember életét mentik meg az ajándékba adott vércseppek.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak