Dió
2009-05-14 11:46:00

Fajai észak-amerikai, illetve balkáni eredetűek. Magyarországon a római kor óta termesztik terméséért és értékes fájáért. Parkokban és erdősítésnél is használják, könnyen elvadul. Egyivarú, egylaki virágai vannak.
A közönséges diófa Perzsiából és Közép-Ázsiából származik. Gyorsan növő, hosszú életű fa. Kertek, gyümölcsösökbe, házak udvarára gyakran ültetik, utak mellett is számtalan helyen megtalálható. A diófa minden évszakban elhalmoz minket áldásaival, valóságos nonstop gyógyszertár. A terebélyes, 10-20 méter magasra is megnövő diófa pompás növény, ép szélű illatos levelei páratlanul szárnyaltak, virágai barkában fejlődnek, termése a dió. Nem csupán a dió termése és a fája hasznos, hanem levele, a termés külső húsos burka (diókopács), valamint a kemény hártyás képződmény: a közfal is. A levelet csak a fáról szedjük, és a szép egészséges levelet kell gyűjteni a száráról lefosztva. Gyűjtési ideje: június-augusztus.


A diókopácsot diószüretkor, szeptember táján kell gyűjteni. Ehhez érdemes kesztyűt húzni, mert lemoshatatlanul sötétbarnára színezi a kéz bőrét. A gyűjtött kopácsot jól szellőző helyen szétterítve alaposan meg kell szárítani, de a már megromlott, penészes részeket előtte és közben el kell távolítani. A dióbél esszenciális zsírsavakat, vitaminokat, kalciumot, fluort és magnéziumot tartalmaz, továbbá értékes fehérjéket. Különösen kiváló táplálék azoknak, akik sok szellemi munkát végeznek. A dió erősíti az idegeket, és talpra állítja a legyengült embert.


Azok a májbetegek, akik nem fogyaszthatnak zsiradékot, a diót nyugodtan ehetik, mert serkenti a máj működését, és ezzel az emésztést is. Jót tesz továbbá a termékenységnek és a hormonháztartásnak is. Gyermekgyógyászatban kifejezetten ajánlatos vérszegénység és sápadtság esetén, a csontnövekedést is segíti.

A dióbél fogyasztása kis adagokban ajánlott. Sütemények és egyéb finomságok elkészítéséhez is használhatjuk, de kenyeret és szószokat is ízesíthetünk vele. Külsőleg bőrbetegségekben, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén lemosásra, borogatására alkalmazzák, aranyér ellen pedig a növényből készített ülőfürdő javallott. A diókopács főzetét izzadás, bél- és gyomorhurut esetén javasolják. Hogyan használjuk: teaként - 2 teáskanálnyi levelet 100 ml vízzel leöntünk, amit felfőzünk, és negyed óra állást követően leszűrjük. Használata gyomor- és bélhurut ellen javallott.


Borogatás: A borogatást leginkább a bőr enyhe gyulladásai esetén javasolják.
Fürdő: Bőrkiütések, bőrbetegségek esetén ajánlott.
Dióolaj: Jellegzetes aromája van, mely kiválóan alkalmas saláták vagy más ételek ízesítésére.
Tárolása fénytől védve, hűvös helyen.

Pollenriadó
Csak a budai oldal csapdájában, és Nyíregyháza körzetében érte el koncentrációja a közepes szintet. Mivel virágzási szezonja rövid, pollenszemei gyenge allergenitásúak, sokkal többet is ültethetnék kertekbe, parkokba.

Virágzása:
április - május

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak