Dávid-naptár – bolond időjárás
2009-05-20 09:59:00

Dávid Mihály az országszerte ismert nyíregyházi meteorológus, okleveles mérnök 1972-ben alkotta meg a híres Dávid-naptárat, amely évről-évre az egyik legbiztosabb támpontot nyújtja az embereknek.

A kíváncsiskodók mellett, a gazdák és a szabadtéri rendezvények főszervezői is sokat köszönhetnek neki, és rendre megvásárolják az időjárás-előrejelző füzetkét. Lássuk Dávid Mihály mit várt a 2009-es esztendőtől!

Január 10-e tájára enyhülést ígért, majd 17-én az elmúlt éveknél is erősebb volt a lehűlés. Februárban tartósabb hideget mondott, amely 10-től a hónap végéig tartott. A március is hidegebb volt a megszokottól. Nem érkezett meg március elején a tavasz, bár 15-től enyhe időt vártunk. Erre gondolom, mind emlékszünk. Idén nagyon hosszúra nyúlt a tél, sokáig volt tartós fagy, hideg, sokszor kellemetlen széllel is megtoldva.

Éppen ideje volt, hogy ugyan kicsit megkésve, de április ötödikén elindult a tavasz, és rohamosan elkezdett emelkedni a hőmérséklet.  A 25 fok sem volt ritka, de tartósan húsz fok fölött volt a hőmérséklet egész hónapban.

Május, június, július a sokévi átlagnál összességében hűvösebb lesz, viszont június 5-én, 15-én és 25-én erős meleg várható, amolyan egy-két nap alatt belobbanó hőség. Júliusban folyamatosan hűvös lesz, a húsz fokot alig fogja közelíteni a hőmérséklet, kivétel a huszadika környéke, akkor ugyanis lesz egy négy napos meleg szakasz, viszont augusztus első fele igazi nyár lesz huszonötödikéig. Harminc és negyven fok fölötti hőmérsékletet prognosztizál Dávid Mihály.
Szeptember közepe hűvös lesz, a sokévi átlagnál öt fokkal hűvösebb. Az ősz is enyhébbnek ígérkezik azzal, hogy október tizenötödikén megjelenik az első fagy: egy hétig éjszaka fagyni fog. December közepén erős hidegre és mínusz tíz-tizenöt fokra készülhetünk. A csapadék mennyisége a sokévi átlaghoz hasonló lesz, tehát a Dunántúlon 700mm/év, kelet-Magyarországon 600mm/év.

Ha itt visszaolvassuk az elmúlt 4 hónap időjárás jelentését, emlékezhetünk, mennyire igaza volt Dávid Mihálynak, hiszen pontosan úgy alakult a hőmérséklet, ahogyan ő megjósolta. Ezért felmerülhet a kérdés, hogy hol kapható a Dávid naptár? Országszerte az újságárusoknál és a postákon. Mindemellett Dávid úr nagyon szívesen elküldi Önöknek postán is a fontos információkat tartalmazó naptárát.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak