Csak óvatosan a klímákkal!
2009-07-24 18:05:00

Nyáron ahhoz, hogy lehűthessük magunkat, a legkülönfélébb módszerek segítenek hozzá.
A legelterjedtebb technika talán a légkondicionáló, ami egyre nagyobb teret hódít, és mára sok munkahely és otthon büszkélkedhet beszerelt levegőcserélő rendszerrel.


Sokan a legnagyobb melegben, amikor már egyszerűen semmi nem segít, mondhatni hirtelen felindulásból döntenek úgy, hogy nekik szükségük van egy légkondicionálóra. Az elhamarkodott döntés, és a túl korán kiadott pénz nem segít abban, hogy rögvest napos, szellős, őszi alkonyatokat idéző hőmérséklet költözzön lakásunkba.

Ne az ár döntsön!
Természetesen mindenki tárcájának bír bizonyos korlátokkal, azonban lebegjen a szemünk előtt az örök érvényű mondat: olcsó húsnak híg a leve!
Inkább irányítson minket egy hozzáértő és megfelelő szaktudással rendelkező szerelő, akinek segítségével legalább az alapvető hibáktól megkímélhetjük magunkat. Ilyen lenne annak a klímának az esete is, amelyik felszerelése után ugyan tökéletesen hűti mondjuk a folyosót és könnyedén lefagyasztja a lábunkat, de ezen túl semmilyen kellemes hőérzetet nem biztosít.

Teljesítmény és energiaosztály
A kettő ugyan függ egymástól, de további szempontokat is figyelembe kell vennünk, ha számunkra is megfelelő havi villanyszámlát szeretnénk kapni a klíma beszerelése után. A, B, C, D, E és F energiaosztályú légkondicionálókról beszélhetünk. Ezekkel az osztályokkal már találkozhattunk mosógépünk, hűtőnk és egyéb háztartási gép megvételénél is. Az energiaosztály azt jelzi számunkra, hogy az adott gép üzemeltetése mennyire gazdaságos az áramfogyasztás szempontjából. Az A osztályúak a legpraktikusabbak, míg az F osztály tagjai a legkevésbé kifizetődőek.
Ha a teljesítményt akarjuk kiszámolni, akkor tudnunk kell, hogy mekkora területet is hűt be a légkondi. Általában 10 négyzetméterre kell 1 KiloWatt hűtőteljesítményt számolni. Teljesítménykategóriák szempontjából a következő osztályokat különíti el az ipar: 2-; 2,5-; 3,5-; 5-; 7 és 7 KW feletti teljesítményű.

Egyéni szempontok
Ha mindezeket már mérlegeltük és felmértük, nincs más dolgunk, mint leülni és csendben végiggondolni, hogy mire is lehet még szükség, milyen „extrákat” részesítene előnyben a család. Egyesek számára fontos, hogy a klíma ne csupán hűtse a helységet, hanem szűrje is meg annak levegőjét. Az emberek egy csoportjának fontos szempont a garancia is, míg mások nagy figyelmet fordítanak mind a típusra, mind a működési elvre.
Ha pedig végiggondoltuk a dolgokat, már csupán az a feladatunk, hogy összesítsük a megszerzett adatokat és megtaláljuk a számunkra optimális berendezést.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak