Az űrmeteorológia
2009-07-11 18:10:00

A Földünket körbevevő űr számos módon hat kék bolygónk klímájára, a rajta bekövetkező időjárási változásokra, mi több, lényegében teljes egészében képes befolyásolni azt.

Egy mostanában születő, még csupán gyermekcipőben járó projekt ezeket az elemeket próbálja megfigyelni és vizsgálni, hogy ezáltal biztosabban fel tudjunk készülni nem csupán Földünk időjárási szélsőségeire, hanem a mindennapi változásokra is.

El kell hagynunk azokat a nézeteket, amikben bolygónkra, mint saját, külön űrbéli egységünkre tekintünk, amelyre egyáltalán nem, vagy alig hat a környezete. Ez nem így van, és amúgy se feledjük el, hogy vége már a geocentrikus elméletnek, sajnos nem körülöttünk forog minden. Kénytelen vagyunk szembenézni a ténnyel, hogy az életet adó égitestünk ugyanolyan darabja az univerzum végtelenének, mint bármi más. A bolygónkat ért hatások nélkül nem lenne rajta élet, talán nem pusztultak volna ki a dinoszauruszok, de ami a közember számára a legfontosabb, hogy most talán nem kacsintana ránk a Nap legalább néhány percre, országszerte.

Műholdak kémlelik a Napot és a Föld környezetét, hogy a megszerzett adatok alapján előre jelezhetőek legyenek az időjárási változások. Ez pedig nem más, mint az űridőjárás.
A világűrben lezajló „időjárási folyamatok” kihatnak a földi időjárásra is. A naptevékenység hatására változik a Föld mágneses, sugárzási és plazmakörnyezete. Ez a magnetoszféra és a felső légkör közvetítésével kihat az alsó légkörre és a földfelszínre is. Az űr „légáramlata”, a napszél és a csillagfény hatással vannak bolygónk időjárási viszontagságaira.

Az űridőjárást a Földön végzett megfigyeléseken kívül űrobszervatóriumokban elhelyezett műszerekkel követik nyomon. Ezek az űrobszervatóriumok olyan pályán haladnak a Föld környezetében, hogy mindig a Föld és a Nap között helyezkedjenek el, így műszerei hamarabb észlelik, hogy milyen elektromágneses sugárzásnak és részecskeáramnak van kitéve a Föld a Nap irányából, mint maga a bolygó.

A nagy napkitörések, amiket olyan mágneses viharok követnek, amik komoly rongálást vihetnek végbe a földi technikában: a műholdakban, erősáramot vezető huzalokban, a földi elektromos hálózatokban, az olajvezetékekben.
Ebből is láthatjuk, hogy a Föld környezete mennyire befolyásolja mindennapi életünket, és mennyit nyerhetünk módszeres megfigyelésével.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak