Az éghajlatváltozás hatásai
2009-05-20 12:11:00

Lassan a csapból is a Föld megmentéséért folyó cikkek folynak. Számtalan frappánsabbnál frappánsabb művészi alkotás hívja fel az emberek figyelmét az éghajlatváltozás káros hatásaira. Rendezvények és csoportosulások jönnek lére minden nap, amelyek különböző természeti területek, élőlények megmentését tűzik ki legfőbb célul. Nyilvánvalóan a témát - ami ekkora figyelmet kap - nem szabad félvállról venni. Összegezzük tehát, hogy milyen következményekkel járhat az éghajlat megváltozása.

 

Környezeti változások hatása az élővilágra

A csapadékmennyiség és a hőmérséklet változása mind az állatok, mind a növények előfordulási helyére hatással volt, van és lesz. Ezek a változások hosszútávon az állat és növényvilág fajainak átalakulásához, csökkenéséhez vezethetnek. A vándormadarakat - amelyek az egyik kontinensről a másikra repülnek évszakváltáskor, hogy elkerüljék a meleget - alaposan megzavarhatják például a klímaváltozások. A Föld felmelegedésével, a forró napok megsokszorozódásával előfordulhat, hogy hamarabb repülnek majd Afrikából Európába és fordítva. Ennek következtében más fajokkal és a megszokottól eltérő környezettel találkoznak majd. Más állatokkal kell versenyezniük a lakhelyükért, amely bizonyos állatfajok mennyiségi növekedéséhez, ám egyes egyedek teljes kipusztulásához vezethet.

 

A környezeti változások hatása a mezőgazdaságra

A növények termései, de maga a hús is táplálkozásunk alapjai. A termő- és tenyésztőhelyek hőmérséklete hatással van az élelmiszerek minőségére. A csapadék mennyiségi csökkenése és minőségi változása merően befolyásolná a termőföldek állapotát. A rendelkezésre álló vízmennyiség a kulcs mind az ökoszisztémákban, mind az embereknél, jelenleg bolygónk számos területe szenved komoly vízhiányban. Példának okáért, ha az ázsiai térségben a felmelegedés hatására a rizstermesztés megszűnne, emberek százezrei küzdenének a - már ma is igen nehézkes - életbemaradásért. Fontos, hogy felismerjük és odafigyeljünk arra, hogy ahogyan ma élünk, meghatározza saját és gyermekeink jövőjét is!

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak