Aranyló gyógyír
2009-07-21 18:19:00

A méz nagyon sokoldalú, nem csupán fogyasztásra, hanem bőrápolásra, gyógyítás céljára is alkalmas élelmiszerünk. Gondoljunk csak a megfázásra, amit édesanyánk gyerekkorunkban forró mézes teával enyhített!

A miértek
A méz nagy mennyiségű ásványi anyagot, vitamint, nyomelemeket, aminosavakat tartalmaz, mint pl. B-vitamin, C-vitamin, vagy kalcium. Ezek a vitaminok a bőrt is táplálják és szépítik. ezért a méz hasznosságát a kozmetikában is felismerték. A mézben található anyagok összességében megkötik a nedvességet, feszesebbé és rugalmasabbá teszik a bőrt, emellett puhítják, és nyugtatják is.

Külsőleg
Figyelnünk kell azonban, hogy megfelelően adagoljuk a mézet, mert bőrünkből vonhat túl sok nedvességet vonhat el, ha túlzásba visszük. A méz a pattanásos, mitesszeres bőr kezelésére is kiváló, de még a kicserepesedett ajkakra is gyógyír.
Kutatók még mindig vizsgálják a méz gyógyító hatását, de már néhány sebgyógyító szerben sterilizált fórmában megtalálható a méz, mivel gyorsítja a sebek gyógyulását.

Belsőleg
Köhögéscsillapítóként is kiválóan alkalmas, mert a mézben található antibakteriális anyagok hatékonyak a megfázást okozó baktériumokkal szemben. A hagyományos orvoslásban nagy hasznát veszik, lelassítja a kórokozók fejlődését, gyulladáscsökkentő hatása van, és remek fájdalomcsillapító is.
A méz nyugtatóan hat az egész testre, a benne lévő savak pedig az emésztést, a tápanyagok felszívódását is segítik.
Szénhidrát tartalma serkenti az endorfin termelődést a szervezetünkben, amely által a hangulatunk is jobb lesz.

Nyugodt szívvel helyettesíthetjük tehát a cukrot az aranyló mézzel, de ne csak ételként fogyasszuk, hanem bátran használjuk bőrünk szebbé tételére is!

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak