Ami elrontja az összhatást
2009-07-18 18:00:00

Gondosan rendbe szedett haj, frissen lakozott, ápolt körmök, nyári smink, a legújabb trendnek megfelelő bikini. Mi az, ami ezt a gondosan megtervezett és előkészített kellemes összhatást egy pillanat alatt képes elrontani?

Nem más, mint hátsó felünkön és combunkon található apró (vagy kevésbé apró) kitüremkedések összessége. Igen, a narancsbőr, más néven a cellulitisz. A nők legalább háromnegyedének okoz gondot kortól függetlenül. Bármikor kialakulhat, már akár a 16-18 évesek combján is felfedezhető. Nevét a megjelenéséről kapta, mivel a comb és a fenék területén a narancs héjához hasonló dudorok jelennek meg.

A veszélyeztetettség már alkatból is kiderül, mivel általában azoknál a nőknél fordul elő, akik nőies formákkal rendelkeznek. Nagyon vékony, magas nőknél nem nagy a valószínűsége.

A narancsbőr megjelenését a női kötőszövet felépítése teszi lehetővé. A nők kötőszövetei párhuzamosan épülnek fel, sokkal lazábbak, rugalmasabbak, mint a férfiaké, akik erős keresztszálas kötőszövetekkel rendelkeznek. A nők kötőszövetei között zsírszövetek tudnak lerakódni, főleg a comb, fenék, csípő részeinél, melyektől nagy nehézségek árán tudunk csak megszabadulni.

Narancsbőrről akkor beszélünk, mikor túl sok zsír rakódik le, ezért az egyes zsírsejtek összecsomósodnak, és felfúvódnak akkorára, mint egy babszem. Eközben a sejtek között folyadék gyűlik össze, a kötőszövetek megnyúlnak, elernyednek, kialakul a cellulitisz. Általában a combon figyelhető meg először, de előfordul, hogy a hason, a fenéken, vagy a derékon kezdődik.

Kialakulásának okai lehetnek a hormonok, a terhesség, a stresszes életvitel, a dohányzás, a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a túlzott cukor- és zsírfogyasztás, de sajnos örökölhető is.

Megelőzése érdekében fontos, hogy helyesen táplálkozzunk, amit megfelelő testmozgással egészítünk ki. Minden olyan sport tökéletes, ami különösen igénybe veszi a feneket, a lábat és a hasat. Futás, biciklizés, korcsolyázás vagy akár a tánc is szóba jöhet. Fontos, hogy a drasztikus fogyókúra ezen a problémán nem segít!

Ugyanezek a mozgások tanácsosak akkor is, ha már kialakult a narancsbőr. Helyes étkezéssel és mozgással fokozatosan eltüntethetjük. Segíthet, ha naponta legalább másfél liter vizet iszunk, ha sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, és ha inkább a zsírszegény húsokat vonjuk be étrendünkbe. Jó hatással van, ha minden nap hideg-meleg váltózuhanyt veszünk. Ez segít rugalmasabbá tenni a bőrt, és izomfeszítő hatása is van.

Különböző krémek is kaphatóak, amelyek bőrbe való bedörzsölésével, masszírozásával elősegíthetjük a narancsbőr eltűnését, azonban ezek használata mellett sem tanácsos csak ülni és várni a csodát.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak