Allergia-ország
2009-07-03 17:50:00

Az allergia mondhatni lappangó betegség, ugyanis mint valami pocsék, olcsó drogra, bárki rászokhat, elég, ha csak egyszer ütközik ki rajta, és onnantól szinte képtelen szabadulni tőle.

Az allergiára való hajlamot mindannyian magunkban hordozzuk. Ez a betegség része természetes immunrendszerünknek. Az előbukkanására való hajlamot minden más génünkkel egyetemben felmenőinktől örököljük, nem tehetünk ellene. Azon gyerekeknek, akiknek egyik szülője allergiás, 30 százaléka, akiknek mindkettő, azoknak 50 százaléka, és akiknek egyik szülője sem, azoknak csak 13 százaléka lesz allergiás. A tüneteik változóak, ahogy megjelenési területük és a gének mellett az allergiát kiváltó dolgok is.

Az allergia az immunrendszerünk túlzott reakciója olyan anyaggal szemben, amire semmilyen választ nem kéne adnia. Nagyon sok dolog kiválthatja: a különböző pollenektől, az állati szőröktől kezdve az atkán és a penészspórákon át a különböző állatok mérgein, mikroorganizmusokon keresztül egészen az élelmiszerekig, a gyógyszerekig. A vegyszerek, nehézfémek is olyan válaszreakciót válthatnak ki a test immunrendszeréből, ami a nem normális működésre utal.

Amióta az allergia szinte népbetegséggé vált, azóta már nem csupán a háziorvos, hanem rengeteg cikk, információs portál is beszámol a lehetőségekről, amelyekkel megelőzhetőek a tünetek, attól függően, hogy ki mire allergiás. Sajnos tökéletes kezelés még nem létezik, azonban pár óvintézkedéssel könnyebbé és elviselhetőbbé tehetjük szervezetünk allergiás reakcióit.

Mit tehet az, aki nem szenved allergiában?
Elsősorban igyekezzen megérteni immunrendszere túlérzékenységétől szenvedő embertársát, és tanúsítson számára némileg nagyobb türelmet. Az allergiás ember sokkal nehezebben viseli magát, mikor a tünetek megjelennek rajta. Ezzel a betegséggel gyakorta együtt jár a magaviselet megromlása, a fáradság, a kialvatlanság, az ingerlékenység. Az allergiás tünetekkel rendelkező ember feszültebb lesz, panaszkodhat akár koncentrációs zavarokra is. Igyekezzük elkerülni a felesleges konfliktusokat!

Egy kis kitekintés - az allergia története
Nem új keletű betegség, mostanában felfelé ívelő „népszerűsége” csupán annak köszönhető, hogy a média szárnyára vette és ahogy ez a cikk, úgy sok másik is gyakorta foglalkozik vele. Egyes feltételezések szerint már az i.e. 3. évezredben Menész, egyiptomi fáraó halálát is egy méhcsípésre kialakuló allergiás reakció okozta. Ebben a betegségben szenvedett Hippiász, az athéni áruló is i.e. 490 körül. A későbbi írásos emlékek hiányát az is okozhatja, hogy a pestis, kolera, tüdővész mellett eltörpült ez a fajta betegség.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak