Ahol tilos a fürdés!
2009-07-24 18:00:00

Rekkenő hőség csábít a kristálytiszta, hűs vízbe, azonban nem szabad megfelejtkeznünk arról, hogy nem mindenhol engedélyezett a fürdés. És nem véletlenül! A bányatavaknál gyakran nem a víz minősége az, ami problémát okozhat, sokkal inkább a hirtelen mélyülése, valamint a víz hőmérséklete, mely a parton még igen kellemesnek tűnhet, mégis minden évben sokan lelik halálukat a jéghideg víz miatt.

A bányatavak létrejötte leegyszerűsítve a következő:
A felszíni bányászati folyamat során kialakuló gödröt a talajvíz vagy az esővíz feltölti, és állandó vízborítást hoz létre. Körülbelül ezer kisebb-nagyobb méretű bányató található az ország területén. Tiszta, átlátszó vize kékben és zöldben pompázik a napsütésben. A bányatavakról köztudott, hogy hirtelen mélyülnek és gyakran a 20-40 méteres mélységet is elérik.

Miért tilos a fürdés?
A bányatavak nagy részében tilos fürdeni, de az emberek sokszor ezzel mit sem törődve fürdenek benne. Sajnos a strandolók többsége nem is tudja, hogy fertőzésveszélyes lehet megmártózni vizében. A fertőzések számát pedig megbecsülni sem lehet.
Általában a fertőzés hasmenést, bőrbetegséget, szemirritációt, vagy felső légúti megbetegedést okoz. A hatóságok ez ellen nem tudnak határozottan fellépni, ha viszont valakit rajta kapnak, a bírság nem túl drága.

Ahol mégis szabad…
Szerencsére vannak viszonylag biztonságos bányatavak is. A bányatavakat sokszor azért választják az emberek, mert nem akarnak fizetni a strand belépőt, illetve mert ott kevesebb ember van. A népszerűbb bányatavaknál naponta akár nyolcszáz ember is megfordulhat, míg a kevésbé népszerűeknél körülbelül kétszázan. Az ilyen tavak vízminőségét általában 2 hetente ellenőrzik, persze csak a nyáron.

Azért nem árt az óvatosság!
A bányatavak másik nagy problémája hogy legtöbbször nincs megfelelő vízi mentésre alkalmas csónak, illetve életmentő személyzet, de még kiépített WC, zuhanyzó sincs. A sportolni vágyó fiatalok is rendszeresen járnak ide, ki szörfözni, illetve jetskizni, na és persze kiteozni. Sokan viszont horgász szenvedélyeiket élik ki itt, mert nem egy bányató üzemel ma már horgásztóként is.

Ahol legálisan lehet fürödni: Délegyháza, Dunaharaszti, Gyömrő, Pócsmegyer, Veresegyház, Dunavarsány, és a Budakalász mellett található Omszki-tó egy kis részén is.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak