A zajos gyomor fájó gyomor
2009-07-28 18:00:00

Miért is jó valójában a vidéki élet? Vajon miért egészségesebb? Mindenki érezte már, hogy ha lement falura, vagy kisvárosba nyaralni, vagy csak egyszerű, néhány napos rokonlátogatásra, mennyivel nyugodtabb, szebb a környezet. Nincsen fojtogató szmog, könnyebben megy a levegővétel is.

Gyalogolunk, ami kinyújtóztatja a végtagjainkat, és levezeti a nagyvárosi dugókban felgyülemlett stresszt. A csendes környezet pedig pihentet. Éjjel sötét van, kevesebb a nagy teljesítményű utcai lámpa, és legfőképpen az éjjeli járatok nem csörömpölnek el minden egyes órában az ablak alatt. Végre kinyithatjuk az ablakot is. Vajon mi ez a furcsa érzés, amikor a parkban sétálgatok? Talán a nyugalom?!

Az ember nem is gondolná, hogy mi minden befolyásolja a közérzetét. Lépjünk túl az egyértelmű dolgokon, és nézzünk meg néhány tudat alatt fárasztó apróságot, ami minden nap jelen van az életünkben.

Zajszennyezés
A zajszennyezésről mindenkinek a közlekedés elviselhetetlen zajai, az ezernyi motor dübörgése, a dudálás jutnak eszébe, és természetesnek vesszük, hogy ez stressz faktor, hogy jobb lenne kerülni, ha tehetnénk, de nem tudjuk. Ellenben senkinek nem jut eszébe saját iPod-ja, a hűtőszekrényének morajlása otthon, vagy a számítógép zúgása a munkahelyén. Hiába a modern nyílászáró és hangszigetelő technikák, ha zaj forrása belül van.
A zajszennyezés rendkívül káros a szervezetre. Idegi alapon komoly stressz-forrás lehet még az egészen halk elektromos berendezések monoton zúgása is A stresszből következik a fokozott gyomorsav termelés, amely gyomorfekélyt okoz, illetve érzékeny gyomrúaknál pedig súlyosbítja a helyzetet.
Egy drezdai kutatólaborban bebizonyították, hogy a refluxos betegekre a zajszennyezés rendkívüli hatással van. A gyomorsav visszaszivárgása az emésztőrendszerben a stressz hatására sokkal jelentősebben növekedett, mint az egészséges kontroll csoporté.

A zaj frekvenciája megzavarják a test ritmusait. Szívritmuszavart is okozhat ekképpen a folyamatos ricsaj. Fajfájás, súlyos esetben migrén is kialakulhat. A rossz közérzet önmagában is képes legyengíteni az immunrendszert, mellyel teret nyit a legtöbb betegségnek.  
Sajnálatos módon sokan veszik félvállról a kialakuláskor még enyhe tüneteket, pedig egy ilyen rossz hatások a statisztikák szerint is évtizedekkel megrövidítheti a városi ember életét, akár észrevétlenül is. Nehéz ezt kiküszöbölni, de a felismerés és az igény az egészséges életre a legelső lépések, ezután minden jön magától.

Ha tehetjük, pihenjünk tehát természet közeli helyeken, hogy regenerálódhassunk, hogy az egész heti, esetleg havi megpróbáltatásokat elfeledhessük kicsit.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak