A víz körforgása
2009-07-04 18:30:00

Évmilliárdokkal ezelőtt, amikor még a föld felszíne is sok helyen képlékeny volt, a végbemenő vegyi reakciók vízgőzt hoztak létre, mellyel megszületett az élet megjelenésének első feltétele: megkezdődött a víz körforgása. Mindez egy időben azzal, amikor lehűlt a föld felszíne, amikor a légkör még mérgező gázokat tartalmazott, és amikor megszületetett az első amőba és szaporodni kezdett az ősóceánban.

A víz kezdetektől az életet jelenti minden élőlény számára. Leesik az eső, beissza magát a fölbe, értékes anyagokat old ki belőle, majd a vízzáró réteg fölött összegyűlik. Forrásvízként utat tör magának, forrásként öntözi az erdő növényeit, és enyhet ad lakóinak. A víz a testükről vagy a felszínről elpárolog, majd felhőként utazva várja, hogy a megfelelő helyen újra leeshessen.

Ez a folyamat volna a szép, ez volna az ideális, de sajnos az emberi tevékenységek miatt már a mély kutakból sem kapunk mindig megbízható ivóvizet. A víz az útja során rengeteg szennyeződést szívmagába. A termőföldeken a műtrágya, az emberi használat során a kozmetikumok, a gyógyszerek maradékai kerülnek a vízbe, melyet a hagyományos üzemi víztisztító rendszerek nem tudnak kiszűrni.

Rengeteget fizetünk a vízszámlára, de ez a víz hosszútávon mégis egészségkárosító lehet, ezért ajánlják gyakran a házi vízszűrő rendszereket, melyek képesek kiszűrni akár a hormonkészítmények maradékait is, azokat is, amelyre a városi berendezések már nem képesek. A berendezés nemcsak szűr, de szabályozza a víz ásványi anyag tartalmát is, azok szintjét az egészséges arányban meghagyva a vízben, hogy kellemes lágy ízt kapjunk.

Mondhatnánk, hogy mi ezért iszunk palackozott ásványvizet, mert az sokkal egészségesebb és az ásványi anyag tartalom is a megfelelő arányban és mennyiségben van jelen, ez azonban tévedés! Annyira eltérnek a különböző csomagolású termékek összetételei, hogy mindegyikre nem lehet azt mondani, hogy az a legjobb. Jó, de akkor melyik? Bár a víz, amit palackoznak tényleg tiszta és megbízható, de annak tartalmáról szakvéleményt a reklámokon kívül nem sokat olvashatunk.

A PET (polietilén tereftalát) palack előállításához antimont használnak, ami egy igen mérgező fém. Ez az anyagot pedig a víz kioldja a palack falából. Az egészségügyi határt még csak nem is súrolja, de hosszú távú fogyasztásáról kis mennyiségben nincsenek ismereteink.

Az emberi testet rengeteg hatás éri a különböző sugárzásoktól a vegyi anyagokig, melyek túlnyomó többsége a kockázati határérték alatt van, viszont együttes hatásukat csak pár évvel ezelőtt kezdték vizsgálni a kutatók. A különféle vegyszerek összesen már megfelelő mennyiséget adnak, hogy akár tüneteket is kiváltsanak, ezért érdemes meggondolni a különböző tisztító berendezések beszerzését, hogy a civilizáció ne a boldogtalan és beteg életet jelentse.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak