A szelídgesztenye
2009-05-23 11:41:00

A szelídgesztenye vagy szelídgesztenyefa a bükkfafélék családjába tartozó, gyors növekedésű fafajta. Megtalálhatjuk még édes gesztenye, európai vagy jóféle gesztenye néven is. Délkelet-Európa hegyvidékeinek völgyeiben őshonos, és már az ókorban elterjedt szerte a kontinensen. Ehető és kedvelt termése miatt a rómaiak terjesztették el szerte Európában. Valószínű, hogy a Brit-szigetekre és a Kárpát-medencébe is ők telepítették be. Jelentősebb szelídgesztenyések Magyarországon az Alpokalján vannak. A Soproni-hegységben a 19. század végén telepítették és a Kőszegi-hegységben őshonos, de domináns fajjá az erdőgazdálkodás tette. Megtalálható még a Visegrádi-és és Budai-hegységben, Zalaában, Őrségben, valamint Somogy és Baranya területén, a Börzsönyben és a Balaton környékén.

A nagytermetű, akár 30 m magasra is megnövő fa kérge csavarodó kéregkötegektől bordás. Rügyei zömökek, kerekdedek. Fényes, bőrszerű, keskeny, 10–20 cm, hosszúkás lándzsa alakú leveleinek szúrós fogazata van. A levél csúcsa keskeny, hegye rövid. A sötétzöld levél fiatalon szőrös, később kopasz lesz. A hímnős egyedeknek a barkavirágzata láványosan felfelé áll. A megporzás után a termős virágok szép gömbbé nőnek; egy-egy ilyen gömbben két-három termés is nőhet. Fényes, barna makktermése az ehető gesztenye, ennek kupacsa zöld, sűrűn tövises, szúrós. A pollenre allergiások fellélegezhetnek, mert nem erős allergén.
Melegkedvelő, a téli fagyokat elviseli ugyan, de termése a Kárpátoktól északra csak kivételesen jó években érik be. Június-júliusban virágzik. Virágait részben a szél porozza be, részben a rovarok. Az érett gesztenyék októberben hullnak a földre a felpattanó kupacslevelek közül. Virágai jó mézelők, a torkosok figyelmébe ajánlom a gesztenyemézet, ami különlegességnek számít.

Termése, a gesztenye nagyon sokféleképpen használható: a maghéját bevágva pirítják nyílt tűzön igazi csemege, vagy a héjától megtisztítva kandírozzák, főzés után meghámozva készítenek belőle pürét, amivel süteményeket, mártásokat ízesítenek, vagy tejszínhabbal tálalják.

Sűrű, szabályos koronája miatt díszfának is ültetik.
Sokoldalúan felhasználható a törzse is, mert kiváló faanyag. Igen tartós, rugalmas, közepesen kemény, szép rajzolatú, repedésre nem hajlamos, jól fényezhető, korhadásnak ellenáll. Ezért a déli országokban csodálatos bútorokat faragnak belőlük.

Előszeretettel ültetik parkokba ott ahol az enyhe tél a jellemző sűrű, szabályos koronája miatt.
De ünneplésre is okot ad. A jó gesztenyetermő vidékeken ősszel gyakran gesztenyeünnepet tartanak a termés betakarítása után. Magyarországon híres az októberben tartott velemi gesztenyeünnep, de Madeira szigetén október/november fordulóján, Curral das Freiras faluban is tartanak turista-csalogató gesztenyeünnepet.

Virágzási időszak: június elejétől július végéig

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak