A savas eső
2009-07-28 18:05:00

A savas eső az emberi cselekedetek, elsősorban ipari tevékenységek eredményeképpen hulló, megváltozott pH-értékű, erős savakat tartalmazó csapadék. Jelentős gondot okoz a felszíni környezet erősödő savasodásával együtt.

Gyengébb hatást a szén-dioxidból létrejött szénsav okoz, viszont ezzel szemben a kénsav és a salétromsav erős savasodást is okozhat, ezek csökkentik a legjobban a természetes eső pH-értékét.

A savas eső okozója nem csak az ipari tevékenység, hanem a belső égésű motorok is szén-dioxiod kibocsátók. Főleg a katalizátorok bevezetése előtt volt nagyon jelentős a belső égésű motorok károsanyag kibocsátása.
Természetes úton is kerül kén-dioxid a levegőbe, ez főleg erdőtüzek alkalmával, növényi bomlásnál és vulkáni működéskor fordul elő. Az ilyen területeken jellemző leginkább a savas eső.

A savas eső hatásai
A savas eső hatásának súlyosságát több tényező is befolyásolja, úgymint a mennyisége, a felület fajtája, amelyre hull, és annak savközömbösítő képessége.
Vizes élőhelyeken akár teljes pusztítással is járhat a jelenség, mivel előbb a plankton mennyisége csökken, amely a halak tápláléka, majd ezáltal a halak is pusztulni kezdenek. Ez a folyamat addig folytatódik, míg szinte minden élőlény kipusztul az adott vízi élőhelyből.

Hatása az erdőkre
Erdős területeken elsőként a nyitvatermőkön figyelhető meg a károsodás, mert ezek a növények egész évben ki vannak téve a légköri hatások veszélyeinek. A savas eső a levelek védőrétegét sérti meg, így kevésbé képesek védekezni. Európa-szerte és az USA keleti részének sok régiójában is találhatunk savas esők által károsított erdőket.

Hatásmechanizmus
A talajra hulló savas eső csökkenti a talaj pH-értékét. Mikor a talaj savassá válik, az alapvető ásványi anyagok és a magnézium kioldóik, mielőtt a növények fel tudnák használni, ezáltal csökken a talaj termékenysége. Nem minden talaj érzékeny egyformán a savas esőre. Leginkább a gránitos, magas szilíciumtartalmú és öreg, mállott talajok vannak veszélyben. A mészben gazdag területek sokkal jobban ellenállnak a savasodásnak.
A károk sokszor csak évek múltával mutatkoznak, mikor az ártalmas anyagok felhalmozódnak a földben. Sőt, az is előfordulhat, hogy a kibocsátás akkora már meg is szűnt.

A savas eső nem csak a környezetben tesz kárt, de az épületeken és szobrokon is ugyanúgy mutatkoznak a jelenség romboló hatásai.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak