A nyári mumus, a szalmonella
2009-06-23 17:58:00

Minden nyáron rengeteg áldozatot szed a szalmonella, annak ellenére, hogy fejlődik az orvostudomány, és szinte mindent tudunk már erről a betegségről. Ennek az az oka, hogy a szalmonellabaktériumnak kedvez a meleg és nedves környezet, tehát nyáron egyszerűen kivédhetetlen, hogy ne jelenjen meg minden háztartásban. Már csak azért sem, mert a szalmonella fertőzés mindig állati eredetű. A fertőzésért a fő felelős - számos más ok mellett - az élelmiszer, de emberről emberre is terjed a betegség.

Legnagyobb veszélynek a gyerekek és az idősebbek vannak kitéve, mert ők kevésbé figyelnek a hűtésre és a higiéniára. Nagyon kell vigyáznunk a tojásos, tejes ételekkel és a húsok sem kivételek a fertőzés alól.

Az ételféleségekbe több módon is bejuthatnak a bacilusok. Ott vannak a baromfihúson, a tojás meszes héján, és a belsejében is. A kevés vizet tartalmazó élelmiszerekben (száraz tészta, tojáspor) is hosszú ideig képesek elélni a szalmonellabaktériumok. Ugyanakkor a főzést megelőző előkészítés során az asztalon heverő nyers zöldségre szállhat vagy mászhat egy fertőzött bogár, rákerülhet a ruhánkra is a bacilus, és a szalmonellával fertőzött mosogatószivacs is jó hordozó.

A tévhittel ellentétben, a hűtőben (5 Celsius fokig) nem pusztulnak el a baktériumok, csak kevésbé szaporodnak. A szalmonellabaktériummal fertőzött étel fogyasztása után magas láz, hányinger, hányás, végtagfájdalom lép föl. Azért, hogy a beteg ne szenvedhessen „nyugodtan”, a szükség gyakran kényszeríti őt az illemhelyre. Nem minden ember betegszik meg ugyanannyi mikrobától. Nagyban függ a megbetegedés az egészségi állapottól, az életkortól és a fertőzés mértékétől.

Hogyan lehet megelőzni?
- Fertőtlenítsük a tojásokat, még mielőtt a hűtőbe kerülnének, és ne közvetlenül a felhasználás előtt!
- A nyers hús leve soha ne csöpögjön le, mert így megfertőzheti az alatta, vagy mellette lévő élelmiszert. Csomagoljuk be és tartsuk az alsó polcon!
- Jó, ha tudjuk, hogy a szalmonella nem marad életképes a savas kémhatású ételféleségekben, tehát a savanyúságokban semmiképp.
- Tartsuk tisztán az edényeket, tányérokat és evőeszközöket!
- Minden étkezés és főzés előtt mossunk kezet, minél melegebb vízzel, akkor is, ha ez a nyári hőségben nem esik olyan jól!
- Néhány étel különös óvatosságot igényel: krémes sütemények, máglyarakás, madártej, majonézes saláták stb.
- A háziállatok lehetőleg ne menjenek a konyhába, ha mégis belopódznak, az ne főzés közben történjen!
- A mosogatót, a csöpögtetőt és a feldolgozóasztalt fertőtlenítsük le, minden héten egyszer! Persze ne feledkezzünk meg a folyamatos tisztításról se!
- A megmaradt falatokat azonnal a hűtőszekrénybe kell tenni, és az újramelegítésnél fel kell forralni az ételt!

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak