Minden nyáron rengeteg áldozatot szed a szalmonella, annak ellenére, hogy fejlődik az orvostudomány, és szinte mindent tudunk már erről a betegségről. Ennek az az oka, hogy a szalmonellabaktériumnak kedvez a meleg és nedves környezet, tehát nyáron egyszerűen kivédhetetlen, hogy ne jelenjen meg minden háztartásban. Már csak azért sem, mert a szalmonella fertőzés mindig állati eredetű. A fertőzésért a fő felelős - számos más ok mellett - az élelmiszer, de emberről emberre is terjed a betegség.
Legnagyobb veszélynek a gyerekek és az idősebbek vannak kitéve, mert ők kevésbé figyelnek a hűtésre és a higiéniára. Nagyon kell vigyáznunk a tojásos, tejes ételekkel és a húsok sem kivételek a fertőzés alól.
Az ételféleségekbe több módon is bejuthatnak a bacilusok. Ott vannak a baromfihúson, a tojás meszes héján, és a belsejében is. A kevés vizet tartalmazó élelmiszerekben (száraz tészta, tojáspor) is hosszú ideig képesek elélni a szalmonellabaktériumok. Ugyanakkor a főzést megelőző előkészítés során az asztalon heverő nyers zöldségre szállhat vagy mászhat egy fertőzött bogár, rákerülhet a ruhánkra is a bacilus, és a szalmonellával fertőzött mosogatószivacs is jó hordozó.
A tévhittel ellentétben, a hűtőben (5 Celsius fokig) nem pusztulnak el a baktériumok, csak kevésbé szaporodnak. A szalmonellabaktériummal fertőzött étel fogyasztása után magas láz, hányinger, hányás, végtagfájdalom lép föl. Azért, hogy a beteg ne szenvedhessen „nyugodtan”, a szükség gyakran kényszeríti őt az illemhelyre. Nem minden ember betegszik meg ugyanannyi mikrobától. Nagyban függ a megbetegedés az egészségi állapottól, az életkortól és a fertőzés mértékétől.
Hogyan lehet megelőzni?
- Fertőtlenítsük a tojásokat, még mielőtt a hűtőbe kerülnének, és ne közvetlenül a felhasználás előtt!
- A nyers hús leve soha ne csöpögjön le, mert így megfertőzheti az alatta, vagy mellette lévő élelmiszert. Csomagoljuk be és tartsuk az alsó polcon!
- Jó, ha tudjuk, hogy a szalmonella nem marad életképes a savas kémhatású ételféleségekben, tehát a savanyúságokban semmiképp.
- Tartsuk tisztán az edényeket, tányérokat és evőeszközöket!
- Minden étkezés és főzés előtt mossunk kezet, minél melegebb vízzel, akkor is, ha ez a nyári hőségben nem esik olyan jól!
- Néhány étel különös óvatosságot igényel: krémes sütemények, máglyarakás, madártej, majonézes saláták stb.
- A háziállatok lehetőleg ne menjenek a konyhába, ha mégis belopódznak, az ne főzés közben történjen!
- A mosogatót, a csöpögtetőt és a feldolgozóasztalt fertőtlenítsük le, minden héten egyszer! Persze ne feledkezzünk meg a folyamatos tisztításról se!
- A megmaradt falatokat azonnal a hűtőszekrénybe kell tenni, és az újramelegítésnél fel kell forralni az ételt!