A nyári időszámítás és a klíma hatása szervezetünkre
2009-05-20 12:49:00

Amerikában kezdték el vizsgálni, hogy milyen hatással van az emberre a nyári időszámítás bevezetése. Bebizonyosodott, hogy csökkent a közlekedési és a halálos balesetek száma, ugyanis az emberek világos nappal térnek haza a munkából, emiatt jókedvűen jönnek ki a munkahelyükről, így lényegesebben figyelmesebbek és toleránsabbak az utakon, mint a téli hidegben, sötétben.

Érdekesség, hogy a vizsgált két nyári hónapban lényegesen kevesebb anyagi kár keletkezett. A nyári időszámítás bűnmegelőzésnek is tekinthető, nincs annyi rablás, támadás a köztereken, utcákon a hosszabb nappalok miatt.

Pozitívan hat az egészségre is: megnő az idő a testmozgásra, ami elősegíti a vér káros zsírszintjének csökkenését, csökken a húgysav szintje, a vér alvadékonysága és a cukorszintje is. A kedvező anyagcsere a szív- és érbetegségek megelőzésére is szolgál. A fokozott testmozgás hozzájárul a kövérség kezeléséhez, a jó erőnléthez és hangulathoz. Több időnk jut a sportra, a kerti munkára és más tevékenységre. Az izommunka növeli a jókedvet serkentő endorfinok és encefalinok termelődését. Ezek ugyanakkor megvédenek a depresszió és a stressz ellen, csökkentik a drog- és alkoholéhséget.

Egy Csehországban végzett felmérés szerint a nyári időszámítás bevezetésével csak a megkérdezettek 9 százalékának voltak gondjai, és közülük is csak 11 százalék számolt be egészségi panaszokról. A többi megkérdezett pozitívnak tartotta a nyári időszámítás bevezetését.

A humán bioklimatológia rendszeresen feldolgozza a meteorológiai állomások és speciális állomások adatait, és ennek alapján meghatározza, hogy egészséges és beteg embereknek mely éghajlatú üdülők a legmegfelelőbbek. Foglalkozik továbbá azzal, hogyan viselkedik az ember bizonyos éghajlati viszonyok között. Tanulmányozza a zárt és félig zárt helyiségek mikroklímáját és kapcsolatát a makroklímával, figyeli a lakótelepek klimatikai viszonyait és keresi a kedvező tényezőket, amelyek a klímaterápiának megfelelnek. Kutatja, hogyan lehet az embert klímával kezelni. A bioklimatológiai ismereteket a kedvezőtlen meteorológiai tényezők elleni védelemre, az időjárás okozta betegségek kivédésére lehet használni.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak