A naposzlop jelensége
2009-07-27 19:06:00

A naposzlop egy légköri, optikai jelenség. Míg egyesek a különleges halo jelenségekhez sorolják őket, mások nem értenek egyet ezzel az elvvel. Azért nem tekinthető teljesen a halo-jelenségek tagjának, mert nem fénytörési, hanem visszaverődési jelenség, de a visszaverődés általában a nagyobb méretű jég- és lapkristályok felületéről történik, illetve a további feltételek is egyeznek: 8-12 km magasban képződő pehely- és fátyolfelhők okozzák a felső toposzférában.

Tény, hogy a naposzlop is hasonló feltételekhez kötött, mint a más halo jelenségek, azonban a naposzlop, avagy a sun pillar napkelte vagy napnyugta körül látható oszlopszerű fényjelenség, melyet általában a nagyobb méretű lapkristályok felületéről visszaverődő fény hoz létre.

A naposzlop elhelyezkedhet a Nap alatt vagy felett, sokszor akkor is látható, ha a Nap még, vagy már a horizont alatt van. Leggyakoribb a felső állású naposzlop. A fényforrás lehet a Nap, a Hold, vagy valamelyik fényesebb bolygó, akár a Vénusz is, illetve a jelenség éjszakai változata szintúgy megjelenhet a Hold, vagy valamelyik fényesebb égitest felett.

Hossza 5-10° lehet, de ideális esetben akár ennél is nagyobb. Akkor igazán látványos, ha a Nap már a horizont alatt van. Színe mindig a környező égbolt színével teljesen azonos. Ennek oka, hogy a kristálylapok, amelyek okozzák - a periszkóptükörhöz hasonlóan - kissé ferde állásúak és csak a fénysugár útját változtatják meg.

Egy különleges halo és naposzlop jelenség, a gyémántpor-jelenség szintén látványos fényoszlopokat hozhat létre.

Az ember többféle módon, akaratlanul is generálhat hasonló jelenségeket.
Szélsőséges hidegben (-20 és -30°C körül) különleges látványt nyújthatnak a városi közvilágítás lámpafénye felett megjelenő fényoszlopok, illetve a légi forgalom növekedésével egyre gyakrabban ugyanez és hasonló halo-jelenségek figyelhetőek meg a kondenzcsíkok miatt keletkező mesterséges felhőknél is.

Naposzlop jelenségek országszerte észlelhetők. A 2007-es évben ilyen jelenségeket jelentettek többek között szeptemberben, decemberben Budapestről, 2008 februárjában Mogyoródról, márciusban Tardosról és Mogyoródról, augusztusban Mogyoródról, és novemberben Budapestről, majd 2009 februárjában ismét Budapestről.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
05:42 18:00
21:05 07:15
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak