A nap csúnyábbik arca, a napszúrás
2009-07-02 18:12:00

Ez a fogalom sokunk számára ismert, de csak kevesen tudják, hogy mi történik ilyenkor és mi a teendő. Napszúrás esetén az agyhártyák steril gyulladása következik be, ami ugyan kismértékű, de duzzadással és vizenyővel jár. Ilyenkor a duzzadt agyhártyák nyomják az agy különböző területeit, aminek következtében kialakulnak a jellegzetes tünetek, mint a szédülés, fejfájás, hányinger, hányás és súlyosabb esetben az ájulás.

Mivel a napszúrás általában fokozott izzadással jár, gondolnunk kell a folyadék és só veszteségre. Ezek még jobban fokozhatják a gyengeséget, tehát ezek pótlására nagyon kell figyelnünk, tehát elengedhetetlen, hogy a napszúrásos beteg sok folyadékot igyon, lehetőleg sötét szobában fektessük le, és tegyünk a homlokára hideg vizes borogatást. Ezek az elsődleges dolgok, és ha pár napon belül nem javul az állapota, feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Köztudott, hogy a sötét színű anyagok jobban magukba szívják a meleget, és ez a haj esetében sincs másképp. Ennek ellenére a sötét hajúak ritkábban kapnak napszúrást, hiszen jobban pigmentált bőrük van, így semmivel sincsenek nagyobb kockázatnak kitéve, mint a világos hajúak. Viszont a rövid hajúak sokkal inkább veszélyeztetve vannak, mivel a „tüsis” haj nem védi a fejbőrt a felmelegedéstől annyira, mint a hosszú.

Amit mindenképp fontos betartani:
Ha napra megyünk, mindenképp vegyünk fel lehetőleg világos sapkát, igyunk minél több folyadékot, hogy pótoljuk a folyadékveszteséget. Fokozatosan szoktassuk bőrünket a naphoz, és ne feledjük: már rég nem igaz, hogy a napsütötte, barna bőr az egészség jelképe. Bőrünk az UV-sugárzásnak csak egy bizonyos mennyiségét képes károsodás nélkül elviselni, és ez a sugáradag egész életünkre szólóan meghatározott, csecsemőkortól az öregkorig. Bár nem bizonyított, feltételezik, hogy 18 éves életkor előtt a legkárosabb a sugárhatás. A bennünket bármikor is ért UV-sugárzás egyébként „elraktározódik” a bőrben, és a későbbi sugármennyiségek hozzáadódnak. Ha elérjük a kritikus határt, akkor már fokozott a bőrrák kialakulásának veszélye. Minden leégés növeli a bőrrák esélyeit, ezért óvatosan a napozással!

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak