A maja naptár
2009-06-24 18:00:00

A maják múltunk homályából felbukkanó rejtélyes népcsoport, amely fejlettségében évtizedekkel megelőzte korát, és máig sok találgatásra adnak lehetőséget különleges találmányaik.

A maják az egyik legjelentősebb ősi, Közép-Amerikai civilizáció volt, amely virágkorát i.sz. 250 és 900 között élte. Híres kifejlett, és az amerikai őslakosok között egyetlen fejlett, írott nyelvéről, monumentális építészetéről, látványos városairól, kifinomult matematikai, gasztronómiai és csillagászati ismereteikről, amik által elkészítették híres kalendáriumukat, a maja naptárt.

Sok más néphez hasonlóan a maják is hittek az idő ciklikus jellegében. E civilizáció az időre egy szent vagy spirituális ciklusok hálójaként tekintettek, amely nem egyenes vonalban halad, hanem körkörösen önmagába tér vissza, hogy újra és újra megújuljon. Rendszeresen megfigyelték a folyton visszatérő folyamatokat, így a szertartásaik és ceremóniáik is szorosan kötődtek a természet égi és földi körforgásához.

A maják két kalendáriumot jegyeztek fel végül. A haab, amely 18-szor 20 napos hónapokból állt, kiegészítve 5 nappal. Tzolkin naptáruk pedig 260 napos, 13-szor 20 napos hónap, amelyet szent kör néven említettek. Ez az időmérési formula, amit elképesztően precíz módon, szabad szemmel végeztek el, tudósok által is bizonyítottan pontosabb, mint a Földön általánosan használt kalendárium, a Gergely naptár.

A maja naptárban 52 év = 73 tzolkin = 18 980 nap. A szökőnapok betoldása ekkor történhet meg. Általában 13 szökőnap van 52 évente. Az időszámlálást a Nagy kör szerint kb. 5 125 évente újból kezdik, és korszakokként számolják. E kalendárium felfedezésekor egy új apokalipszis elmélet kapott szárnyra. A maják szerint a mi ciklusunk már az ötödik Nap ideje és a végét 2012. december 21-re határozták meg. Felfedezések és elméletek sokaságát táplálja ez az időpont. Egyesek szerint a különböző létsíkokon „kalandozó” maják Atlantisz örökösei voltak, akik ismerték a múltat és a jövőt is, mások az UFO-k földünkre érkezésének időpontját látják ebben, és úgy hiszik, hogy parasztföldek közelében megjelenő gabonakörök is csupán utalások erre, 2012. decembere 21. pedig a megszállás napja lesz.

Egy másik elmélet szerint már napjainkban is érezhető az energiadúsulás, ami által úgy érezzük, hogy időnk gyorsabban telik, hamarabb elérjük egymást és mindezeknek csúcspontja lesz felemelkedésünk a jelenlegi, sűrű, anyagi létből egy félanyagi életformába. Mások azt hangoztatják, hogy 2012. december 21-én valami természeti katasztrófa fogja elpusztítani az emberiséget. A mi új, nyugatinak nevezhető naptár-kultúránkban azonban december 31-ét nem a világvége, hanem egy újabb január 1. követi, tehát az év vége nem az apokalipszist, hanem egy új évet jelent csupán. Ha így gondolkodunk, akkor a maja naptár is csupán újraindulni fog, és nem pedig a világ megsemmisülését, sem bármifajta megszállását, vagy átalakulását jelenti.

Így talán az a taktikusabb, ha december 21-én nem a világvége miatt fogunk majd aggódni, hanem a karácsonyi ajándékok beszerzése végett, hiszen reméljük senki sem fog elfeledkezni a szeretet ünnepéről.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak