A leghosszabb folyó volt valaha
2009-07-14 18:55:00

A Tisza (németül Theiß, szlovákul és románul Tisa) a Duna leghosszabb mellékfolyója, Közép-Európa legfontosabb folyóinak egyike, amely áthalad Magyarországon, Románián, Szlovákián, Ukrajnán, valamint Szerbia területén. Határvonalat képez Bácska és Bánát között, mielőtt a Vajdaság közepén a Dunába ömlik. A Tisza torkolata Szerbiában van, Titel közelében, itt vízhozama már megközelíti a Dunáét. Ez alapján már akár a Dráva nélküli Duna lehetne a Tisza mellékfolyója.

A Tisza hossza 962 km, vízgyűjtő területe mintegy 157 000 km2, átlagos vízhozama Szegednél 820 m3/s, de mértek már 3820 m3/s-t is. Vízállása erősen ingadozó.
A Tisza a Dunához hasonlóan két folyóból ered. A két testvér, a Fekete- és a Fehér-Tisza egymástól légvonalban 53 km-re található. Tényleges forrásának azonban csupán a Fekete-Tiszát tekintik, és innen is mérik a folyó hosszát. A Fehér-Tisza saját forrásától, Rahótól kb. 1,5 km-re egyesül a Fekete-Tiszával.

A XIX. század közepén indultak meg azok a nagyarányú vízrendezések, amelyek eredményei a mai napig meghatározója a Tisza-völgy vízföldrajzi képének. Az átalakítások célja elsősorban az volt, hogy felépítsék az árvízvédelmi töltéseket, kanyarulatokat vágjanak át az árhullám minél gyorsabb levezetése érdekében.

A munkálatok gróf Széchenyi István vezetése alatt zajlottak. Több szakember volt azon a véleményen, hogy nem a közvetlen problémát kellene megakadályozni, hogy a folyó kiöntsön, hanem csupán korlátozni kellene azt. Ezzel a véleményükkel az árvizek szétterítésén alapuló szabályozási rendszer kialakítását szorgalmazták.

1846-ban a Tisza-völgyi Társulat megalakulása jelezte a nagyszabású tájátalakító munka megindítását. 1846 augusztusában történt az első átvágás, Tiszadob területén. Minden további folyószabályozás egy-egy, nagyobb méreteket öltő árvízhez kötődik.

A Tisza szabályozása mellett a mellékfolyók korlátozása is megindult. A hajózható hossz mára 780 km lett. Ehhez szükséges volt a magyar országgyűlés 1884-es szavazása, amellyel elfogadta a Tisza szabályozásáról összefoglalt teendőket, majd az 1894-es parlament elfogadása a korrekciós munkáknak, ami további tíz éves tervet írtak elő. Ezt egy húszéves terv követte.

Mindezeknek eredményeként láthatjuk a mai Tiszát, 780 km-es hosszával, Szegeden a szabályozást tervező Vásárhelyi Pál szobrával, amely az ország első mérnökről készített szobor volt akkoriban.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak