A Hadak útja
2009-07-18 18:05:00

A galaxis, melynek a Naprendszerünk is tagja, a Tejútrendszer, ami típusát tekintve spirális galaxis. 4 fő karja van, melyek a fősíkban találhatóak. Ezek valamivel sűrűbbek a többi részhez képest, bár tömegük nem nagy. A Földről két kart láthatunk, az Orion- és a Nyilas kart. Napunk az Orion-kar belső peremén helyezkedik el, mely egy kisebb spirálkar. A Tejútrendszer kora kb. 14-16 milliárd év. Alakja ellipszoid, a mag átmérője pedig 10-20 ezer fényévre tehető. Itt a magban a csillagok sűrűsége a centrum felé haladva növekszik.
A központja a Sagittarius (Nyilas) csillagkép irányában van.

A kutatók egyre biztosabbak benne, hogy a Tejútrendszer közepén egy fekete lyuk van. Ezt a központ közelében keringő csillagok, a Sagittarius mozgásából állapították meg. A megfigyelésekből kiszámították, hogy a tömege kb. 4 milliószor nagyobb, mint a Nap tömege.

Tejútrendszerünk látható tömegének 5-10 százalékát teszi ki a csillagközi anyag, melynek két összetevője van: a csillagközi gáz, és a csillagközi por, ami csupán pár százalék, s a fősíkban koncentrálódnak.
A csillagközi port kétféle módon figyelhetjük meg. Egyik a sötét köd, amely csökkenti a csillagok fényét, a másik a világító köd, amely visszaveri a közeli csillagok fényét. Anyagát tekintve a szemcsék lehetnek grafitból, szilikátokból és fagyott gázokból is.

A Tejút a Tejútrendszernek a Földről látható része, mely egy felhőszerű sávnak látszik az égbolton, mely számtalan csillagból, csillaghalmazból, és kisebb-nagyobb ködfoltból áll. Fényét az őt alkotó csillagok biztosítják. De csillagközi anyagot is tartalmaz, mely megakadályozza a távolabbi részek kutatását.

A Tejút legfényesebb része a Nyilas csillagkép felé, a leghalványabb pedig az Orion és Bika csillagkép irányában van, amely az ellenkező oldalon helyezkedik el.

A magyar néphagyományban fontos szerepe volt a Tejútnak, mivel a vándorló, nomád népek az égbolt alapján tájékozódtak. Ismereteiket a mitológiában gyűjtötték össze, és így maradtak fent.

Régen a Tejút a „Hadak útja” nevet is viselte, mivel azt gondolták, hogy Csaba királyfi seregének a nyoma az égbolton, és hogy ezen fog majd visszatérni, ha a népnek szüksége lesz rá.

A Tejutat leginkább akkor figyelhetjük meg, ha tiszta a levegő, alacsony a páratartalom, és kevés a fényszennyezés.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak