2008 nagy viharai
2009-06-25 17:44:00

Az erős vihar, jégeső és széllökések komoly, akár maradandó károkat is okozhatnak a mezőgazdaságban. A jégeső helyileg, néhány négyzetkilométeres körzetben nagy pusztítást tud okozni. A zsenge állapotú növények, a gabonafélék, vagy a tavaszi vetésű növények komoly károkat szenvedhetnek a jégeső miatt. Ha a jégszemcsék nagyok, tönkre is tehetik az egész termést, megsemmisíthetik a növényt.


Íme néhány fontosabb dátum:
Január 22.: jégeső pusztított és a 100 km/h-s szél fákat csavart ki Győrben és Sopronban. A kicsavart fák fennakadást okoztak a közlekedésben. Mezőgazdasági kár nem keletkezett.
Március 1.: a Dunántúlon pusztító vihar dió nagyságú jegekkel vert el több megyét is, de a legjelentősebb károk Nagykanizsán keletkeztek. Az Emma-orkánra elnevezett vihar a legnagyobb károkat a növényzetben okozta. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy országunkban emberáldozatot nem követelt, ellentétben Csehországgal, Németországgal és Ausztriával. Sebessége néhol a 220 km/h-t is elérte.
Május 18.: Csongrádban majdnem fél órán keresztül szilva nagyságú jegek hullottak. Elsősorban a búza, az árpa, a repce és a kukorica az, amit helyenként teljesen levert a jég. Emellett a gyümölcsösökben is óriási károk keletkeztek.
Június 27.: Jakabszálláson szintén dió nagyságú jég pusztított. Fákat tördelt, és az ágak utakat torlaszoltak el. Legnagyobb károkat a gyümölcsösökben, a kukoricásban és a több hektár szőlősben okozta a vihar.

A biztosítással rendelkezők mindig reménykedhetnek kártérítésben, de akik nem kötöttek, ők csak bizakodni tudnak. Az állam ahogyan tud, rendszerint próbál segíteni a károsultakon, de erre a célra is bizonyos összeget tudnak csak elkülöníteni.
Ezeknél a viharoknál majdnem minden esetben tornádószerű szélvihar söpört végig, sok helyen tornádótölcsérek is kialakultak. Egyre gyakoribbak az ilyen típusú viharok Magyarországon, ami az éghajlatváltozásnak is köszönhető.

Hogy tudunk ellene védekezni?

A mezőgazdaságban sehogy, testi épségünk védelme érdekében pedig figyeljük az előrejelzéseket, és próbáljunk minél biztonságosabb helyre húzódni még a vihar előtt!

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak