Mindent a légtüneménytanról!
2009-06-23 17:58:00

A légtüneménytan, avagy mai, modern kifejezéssel a meteorológia évszázados múltra tekint vissza, és ugyan mostanra ezt a kifejezést csupán a légköri tudományok egyik alágára használják, feltalálójának, Arisztotelésznek idejében, I. e. 350-ben ez még jóval általánosabb kifejezés volt.

Platón tanítványa öt könyvben írta le akkori megfigyeléseit és gondolatait az időjárásról, illetve mindarról, amit akkor ő még ahhoz hozzásorolt, például a geológiát, vagy a vízkörforgást.

Majd az újabb nagyobb fejlődés 1607-ig váratott magára, amikor is Galileo Galilei megépítette az első termoszkópot, amellyel ugyan a hőmérsékletet mérőszámmal mérni nem tudták, de bemutatta a hőmérő mintáját. Addig a meleget és a hideget az Arisztotelészi elemek mennyiségének gondolták (tűz, víz, levegő, és föld), és mivel nem volt egyezményes mértékegység, akadtak kisebb félreértések a 18. századig, egészen Daniel Gabriel Fahrenheit és Anders Celsius munkájáig, amelyek végül mértékegységgel látták el a hőmérsékletet. 1643-tól folyamatos fejlődés indult meg, amelyek először ugyan nem kötődtek szervesen egymáshoz, azonban mára elengedhetetlen egységet alkotnak az időjárás berkeiben.

Evangelista Torricelli, Galilei kortársa és egykori segédje, 1643-ban elkészítette az első, ember által előidézett hosszantartó vákuumot, majd a folyamat során az első barométert is. Nem sokra rá Blaise Pascal foglalkozott a légnyomással, mint időjárási jelenséggel. 1667-ben készítette el Robert Hooke az első szélvédőt, majd Edmund Halley feltérképezte a főbb szeleket. Az 1700-as években Benjamin Franklin által bizonyítást nyert, hogy a villámlás bizony elektronikai jelenség.

Ezek, és még rengeteg, apró kutatás segítette a meteorológia fejlődését, mint például Horace de Saussure által megépített első hygrometer, avagy páramérő, vagy Luke Howard rendszere a felhők fajtáiról. Az igazi áttörést azonban egy teljesen más irányú kutatás találmánya segítette: a távíró. Ennek az eszköznek a feltalálása és a légköri dinamika megismerésének előrehaladtával lehetővé vált a modern numerikus időjárás-előrejelzés. A távíró az időjárási információk szinte azonnali továbbítását tette lehetővé, aminek köszönhetően idővel kialakulhatott a mai meteorológiai kutatás.

Az 1960-as években értette meg Edward Lorenz az időjárás kaotikus természetét, megtalálva a káoszelmélet alapját. Ez a fejlődés tette lehetővé a jelentősebb előrejelző központokban készített jelenlegi globális időjárás-előrejelzést, amely figyelembe vette a kaotikus természetnek köszönhető bizonytalanságot.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak